Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

World Water War

Ένα τοπικό πρόβλημα γέννησε την ιδέα. Μετέπειτα στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία μιας ταινίας. Και το αποτέλεσμα; Κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης ταινίας ενώ σήμερα προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Δυο 22χρονοι φοιτητές του τέταρτου έτους του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, ο Στέλιος Αλεξανδράκης και Μενέλαος Παμπουκίδης, ένας Κρητικός κι ένας Θεσσαλονικιός, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα λεπτό για να πάρουν το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή Διαγωνισμό με τίτλο: «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο!» που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2009. Ο Στέλιος Αλεξανδράκης, ο οποίος είναι Κρητικός, ήρθε σε άμεση επαφή το καλοκαίρι με το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές της Κρήτης, και έκανε το…βίωμα ταινία! «Πολύ απλά στην ταινία», μας είπε χαρακτηριστικά, «θα σκοτώνονται για ένα μπουκαλάκι νερό». Και πράγματι στην ταινία τους, η οποία είναι 60 δευτερολέπτων και τιτλοφορείται: «World War III» ή «3ος Παγκόσμιος Πόλεμος», κάπως έτσι είναι το σενάριο… Ένα μπουκαλάκι νερό, το οποίο φυλάσσεται σε μια τσάντα θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς. Το σημαντικό αυτό αγαθό θα προκαλέσει μια σειρά από δολοφονίες αυτών που μεταφέρουν την τσάντα πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της.
Η ταινία αυτή επιλέχθηκε ανάμεσα σε 210 ταινίες από χώρες από όλον τον κόσμο και μέρη που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές. Αυτό που έκανε την ταινία να ξεχωρίσει κατά τον Στέλιο Αλεξανδράκη, είναι η σκληρότητα που βγάζει προς τα έξω. «Είναι μια ταινία που βλέπουμε άτομα να σκοτώνονται για το νερό. Τόσο σκληρό, αλλά τόσο επίκαιρο αφού σε λίγα χρόνια ψυθιρέζεται πως θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και μαχών μεταξύ των λαών η έλλειψη αποθεμάτων νερού» Από την άλλη, ο Στέλιος, επισήμανε πως το μπουκάλι με το νερό χρησιμοποιείται στην ταινία με μία δόση ειρωνείας για να δείξει την αξία του, ενώ στις δολοφονίες εμπλέκονται άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, που αποδεικνύει τη διάσταση του προβλήματος. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε 6 μέρες ενώ όλη η διαδικασία κράτησε ένα μήνα.
Η ταινία προβλήθηκε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://1minutetosavetheworld.com

Σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων απέναντι στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ο Στέλιος, υπογράμμισε πως οι νέοι σήμερα είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια, ενώ σ’ αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και ο τύπος αλλά γενικότερα και τα ΜΜΕ με τις καμπάνιες που ξεκινούν κατά καιρούς.
Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που κερδίζουν οι δύο φοιτητές καθώς κέρδισαν επίσης και το πρώτο βραβείο στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ ενός λεπτού «Think. Act. Change.» (Σκέψου. Δράσε. Άλλαξε.) για το Περιβάλλον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε από το E.P.P. (European People’s Party – διαδικτυακό κανάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τις Βρυξέλλες), στις 15/6/2009. Υπήρξαν 44 συμμετοχές νέων, με ηλικίες από 15 μέχρι 28 χρονών. Από την Ελλάδα υπήρξαν 2 συμμετοχές από 3 φοιτητές του Α.Π.Θ. που κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση.