Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αρχισαν γυμναστικη στα 65 τους !

Δεν έχουν σκοπό τον πρωταθλητισμό, ούτε και τη γράμμωση του σώματος τους. Είναι σε μια ηλικία, πιο «ώριμη» και φυσικό επόμενο είναι να αντιμετωπίζουν κάποια προβληματάκια υγείας. Παρόλα αυτά, έχουν αφήσει την γκρίνια και τη μιζέρια κατά μέρους και επέλεξαν το «δρόμο» του γυμναστηρίου. Ο κ. Χρήστος και η κα. Παναγιώτα, θα μπορούσαν άνετα ν’ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ακόμη και στους νέους.


Ο κ. Χρήστος Δελαπόρτας, αυτοσυστήθηκε ως “ αθλούμενος Superman”. «Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την καρδιά, αλλά αυτό δεν πάει να πει κάτι. Σημασία έχει ότι βρήκα τον τρόπο να παραγκωνίζω την πάθηση μου με τη γυμναστική», μας εξομολογήθηκε. Ο κ. Χρήστος επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα το δημοτικό γυμναστήριο στην Κρυστάλλη, για μια ώρα. «Περνάμε πάρα πολύ ωραία και ευχάριστα την ώρα μας. Με βοηθάει πολύ το πρόγραμμα και νιώθω σαν 10χρονο παιδάκι όταν τελειώνω τις ασκήσεις. Μας κάνουν όλους τους ιατρικούς ελέγχους πριν και μετά την άσκηση ώστε ποτέ να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα και όλα δωρεάν», σημείωσε ο«αθλούμενος Superman», o οποίος χωρίς αμφιβολία απάντησε πως θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να γυμνάζεται. 
«Πάσχω από υπέρταση, οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα. Πέραν της ιατροφαρμακευτικής αγωγής επισκέπτομαι το γυμναστήριο σχεδόν καθημερινά. Από τη μία ξεχνάω τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω και από την άλλη η άθληση με βοηθάει να νιώθω καλύτερα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά», μας εκμυστηρεύτηκε η κα. Παναγιώτα Μαρκοπούλου, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα ωμέγα, της ώριμης ηλικίας, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η κα. Παναγιώτα, φάνηκε να είναι μια δυναμική γυναίκα, που δεν τα βάζει κάτω. Σ’ αυτό όμως μας είπε ότι συμβάλλουν οι γυμναστές, οι ψυχολόγοι και οι γιατροί του προγράμματος, για τους οποίους είναι ευγνώμων. «Μας προσέχουν με ιδιαίτερη φροντίδα και μας στηρίζουν. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, κάτι τέτοιο και τους περισσότερους τους νιώθουμε σαν να είναι παιδιά μας», πρόσθεσε.


Θεραπευτική γυμναστική και βελτίωση ποιότητας ζωής σε δημότες με χρόνιες παθήσεις

Σε όλα αυτά πρωταγωνιστής είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Θεραπευτική γυμναστική και βελτίωση ποιότητας ζωής σε δημότες με χρόνιες παθήσεις»,  της αντιδημαρχίας Πολιτισμού-Νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Α.Π.Θ., το οποίο συμπληρώνει φέτος τον 8ο χρόνο λειτουργίας του. Περίπου 300 ασθενείς είναι ενταγμένοι δωρεάν την τρέχουσα περίοδο στα ειδικά προγράμματα γύμνασης, που αφορούν ασθενείς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονικές παθήσεις, παχυσαρκία κ.α. που συμπληρωματικά της όλης θεραπείας τους  οδηγούν σε εξαιρετικά ευνοϊκά αποτελέσματα στις λειτουργίες του οργανισμού τους. Παράλληλα γίνεται ψυχολογική υποστήριξη, παροχή συμβουλών υγιεινής διαβίωσης και διατροφής.