Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μαχη για μια θεση στο "πρασινο" λυκειο



Μάχη για μια θέση στις καταστάσεις του ΕΠΑΛ Καλαμαριάς δίνουν τα δύο τελευταία χρόνια εκατοντάδες μαθητές της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; Πρόκειται για το πιο υπερσύχρονο σχολικό κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, βασιζόμενο μάλιστα στις αρχές της Βιοκλιματικής.


«Προνομιούχοι» μπορούν να θεωρούνται σε σχέση με άλλους συνομήλικους τους, οι 520 μαθητές που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, αφού μπορούν και απολαμβάνουν καθημερινά, όλες τις ανέσεις που προσφέρουν μόνο πανεπιστήμια του εξωτερικού.Δεκαοκτώ υπερσύχρονα εργαστήρια, τριάντα δύο αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονη βιβλιοθήκη και ογδόντα δύο εκπαιδευτικοί, συνθέτουν το σκηνικό που συναντάει κανείς μόλις περάσει τις πύλες του βιοκλιματικού και των άλλων κτιρίων που στεγάζεται το σχολείο.
«Σε σχέση με παλιότερα τα παιδιά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Θεωρώ πως είναι λογικό αφού όταν ήμασταν στο παλιό κτίριο απέναντι από το «Βιαμίλ», δεν υπήρχαν αυτές οι ανέσεις και επιπλέον ήταν και δύσκολα προσβάσιμο», ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου Χρυσούλα Θεοδούλου. Πρόσθεσε μάλιστα πως λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουν αναγκαστεί να διώξουν πάρα πολλά παιδιά. «Αναγκαστήκαμε να τα διώξουμε διότι θέλανε να γραφτούν εδώ, όμως δεν ανήκαν χωροταξικά σε εμάς. Μάλιστα κάποιοι γονείς άλλαζαν διεύθυνση και έβαζαν αυτή του σπιτιού κάποιας γιαγιάς που είχαν εδώ, ώστε να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους».
«Πράσινη στέγη» για εκατοντάδες μαθητές Μπορεί να είναι εντυπωσιακά τα όσα διαθέτει το κτίριο του ΕΠΑΛ καλαμαριάς -αν το συγκρίνουμε μάλιστα και με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία- όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του. Κατασκευάστηκε σε σχήμα Γ, ώστε να αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό ο φυσικός φωτισμός. Πληροί επίσης τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος κανονισμός Θερμομόνωσης. Συγχρόνως διαθέτει κεντρική μονάδα διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων (BMS), η οποία ρυθμίζει μέσω ειδικών αισθητήρων και χειροκίνητα τα επίπεδα θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού, όπως και τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων.
Σημαντικό επίσης είναι πως Θερμαίνεται με φυσικό αέριο. Είναι τοποθετημένες ειδικές περσίδες ηλιοσκιασμού, οι οποίες λειτουργούν με τη βοήθεια φωτοκυττάρων, αλλά και χειροκίνητα προσφέροντας βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης. Δηλαδή σκιά το καλοκαίρι και ήλιο το χειμώνα. Το κτίριο υπολογίζεται ότι επιτυγχάνει συνολικά μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό 25%.

Πήρε «σάρκα και οστά» το 2008

Το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς βρίσκεται στη συμβολή της Ανατολικής Περιφερειακής οδού με την Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκε το 2008. Λειτουργεί κανονικά από τις 23ης Φεβρουαρίου 2009. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 7.065τ.μ. Αναπτύσσεται σε τριανταπέντε επίπεδα και έχει συνολικό εμβαδόν 12.000τ.μ.
Η Σωτηρία Πολίτου καθηγήτρια στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς και φυσικός ραδιοηλεκτρολόγος, αναφέρθηκε από την πλευρά της, στις ανέσεις που προσφέρει το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ένας χώρος εξαιρετικά καλά οργανωμένος με πολλές υποδομές. Ειδικά μάλιστα για παιδιά που ενδιαφέρονται για το χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης που ήταν πάντα η μεγάλη παραμελημένη συμπεριλαμβανομένου και του κτιριακού, είναι αυτό που χρειάζεται». Συμπληρώνει μάλιστα πως «αυτό το κτίριο είναι μία μεγάλη ευκαιρία και για τους μαθητές της Καλαμαριάς και για εμάς γενικότερα, διότι μπορούμε να αποδείξουμε πως στα δικά μας σχολεία έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε με την σύγχρονη τεχνολογία πάρα πολύ καλά και να φέρουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Τι δηλώνουν οι μαθητές!

Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι δηλώνουν και οι μαθητές του σχολείου, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν και σε κάποια μικροπροβλήματα που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό ο Ενέας Ρούσσης(Θερμουδραυλικός), αναφέρει ότι «το σχολείο είναι πάρα πολύ καλό. Το μοναδικό πρόβλημα που μπορώ να πω, πως υπάρχει είναι ότι δεν διαθέτει επαρκή χώρο για να μπορούμε να παίξουμε μπάλα, καθώς ούτε και γυμναστήριο ώστε να μπούμε να παίξουμε μέσα το χειμώνα. Όλα τα υπόλοιπα όμως, όπως τα εργαστήρια, οι καθηγητές και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι οι ιδανικές για ένα μαθητή».
Ευχαριστημένος δηλώνει πως είναι από την φοίτησή του και ο Γιάννης Σειντάνας (Ηλεκτρολόγος). «Εργαστήρια, αίθουσες, όλα είναι στη διάθεσή μας. Μάλιστα όταν μπήκαμε για πρώτη φορά μέσα μας ενθουσίασαν πάρα πολύ. Ανυπομονώ να έρθει η επόμενη χρονιά, ώστε να αρχίσουμε τα τεχνικά στοιχεία σε αυτό που σπουδάζουμε». Στα ίδια περίπου πλαίσια κινήθηκαν και τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Φουντουκίδης (Θερμόυδραυλικός). «Είναι καινούργιο σχολείο, όλα καινούργια, έχει πολύ ωραία εργαστήρια και μόνο αν τα δει κανείς από κοντά καταλαβαίνει για τι ακριβώς πρόκειται. Είναι επίσης πολύ οργανωμένα, ενώ είναι σημαντικό πως υπάρχει πάνω από όλα ασφάλεια».