Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Τοποθετείται στη θέση του παραδοσιακού κλασικού πράσινου, συνδέεται με φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν σημειώσεις, περιλήψεις και να τις προβάλλουν στον πίνακα, έχοντας τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αφού στο πλάι υπάρχουν και ηχεία, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων.
Ο πίνακας έχει τη δυνατότητα να προβάλει ό,τι έχει αποθηκευμένο στο σκληρό του δίσκο ο υπολογιστής και συνοδεύεται με το δικό του εκπαιδευτικό λογισμικό. Το λογισμικό του είναι μία θεματική συλλογή με εικόνες, μικρά βίντεο σε μορφή flash, δραστηριότητες, γράμματα, αριθμοί με εκφώνηση ή όχι, χάρτες και άλλο υλικό το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται από το διαδίκτυο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, τέχνης κ.ά. Οι μαθητές μπορούν να γράφουν ή να σχεδιάζουν με το δάκτυλο, ή με ειδικά πενάκια.
Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός μπορεί να γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα, να αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων, να πραγματοποιεί παρουσιάσεις, να προβάλει ταινίες και με τη βοήθεια των μαρκαδόρων να γράφει ή να επισημαίνει ό,τι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό, χωρίς να το αλλοιώνει. Στον πίνακα προβάλλεται το σχολικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πάνω στο βιβλίο και χρησιμοποιώντας το μολύβι/ποντίκι blue tooth, ο δάσκαλος και οι μαθητές γράφουν, σημειώνουν, λύνουν ασκήσεις.
Παράλληλα, ο δάσκαλος μπαίνει στο Διαδίκτυο και επιλέγει βίντεο ή εικόνες που συμπληρώνουν τα εποπτικά μέσα, καθώς και όσα αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι το δάσκαλο χωρίς να υποχρεώνονται να σημειώνουν, αφού μπορούν να πάρουν στο σπίτι μια εκτύπωση όσων γράφτηκαν στον πίνακα ή σε ηλεκτρονική μορφή το βίντεο παράδοσης ώστε να κάνουν επανάληψη.
Με αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας οι μαθητές στην τάξη προσέχουν περισσότερο, συμμετέχουν ενεργά, εργάζονται ομαδικά και δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ακόμα και σε αυτά με λιγότερη αυτοεκτίμηση, να συμμετέχουν χωρίς το βάρος της απόρριψης.
Έρευνες από το Βρετανικό Σύλλογο Εκπαιδευτικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας BECTA έδειξαν ότι υπάρχει άμεσο πλεονέκτημα από τη χρήση διαδραστικών πινάκων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς το μάθημα γίνεται με πιο γοργό ρυθμό και οι μαθητές συμμετέχουν περισσότερο. Επτακόσιοι πενήντα χιλιάδες (750.000) διαδραστικοί πίνακες υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι σε όλο τον κόσμο. Η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Σκανδιναβικές χώρες, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Προβλέπεται πως μέχρι το 2010 θα εγκατασταθούν πάνω από 3 εκατομμύρια πίνακες. Στο Μεξικό, το project Encyclopedia που στοχεύει να εξοπλίσει 145.000 αίθουσες διδασκαλίας έχει προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το μεγαλύτερο project εκπαιδευτικής τεχνολογίας στον κόσμο.Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η χρήση της νέας εκπαιδευτικής τεχνολογίας είναι περιορισμένη και χρησιμοποιείται κυρίως από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το τελευταίο διάστημα ορισμένα δημόσια σχολεία αρχίζουν να τους τοποθετούν, συνήθως με την οικονομική στήριξη των συλλόγων γονέων και των τοπικών δήμων. Η σημαντικότερη αιτία της περιορισμένης χρήσης είναι το υψηλό κόστος. Η εγκατάσταση ενός διαδραστικού πίνακα σε μια τάξη κοστίζει περίπου 600-1000€. Αν προστεθεί και το κόστος ενός Η/Υ και ενός προβολικού μηχανήματος το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 2000-3000€.
Τα παραδείγματα, από όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες είναι εντυπωσιακά. Ο διευθυντής του σχολείου και δάσκαλός της τρίτης δημοτικού του πενταθέσιου δημοτικού σχολείου Λεχόβου της Φλώρινας, κ. Σταύρος Πασπάλης, αντικατέστησε τον παραδοσιακό σχολικό μαυροπίνακα με τον ειδικό διαδραστικό πίνακα. "Οι μαθητές, αλλά και οι γονείς των μαθητών αντέδρασαν τόσο θετικά, σύμφωνα με το 45χρονο δάσκαλο, ώστε στην περιοχή άρχισαν σχεδόν σαν επιδημία οι εγγραφές γονέων στα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων των τοπικών φορέων προκειμένου να μάθουν και εκείνοι να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, ενώ φαίνεται πως όλοι πλέον σκοπεύουν να εξοπλιστούν με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή." Στο 8ο Δημοτικό σχολείο Χίου σε κάθε αίθουσα αντιστοιχεί και ένας διαδραστικός πίνακας. Τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, εκτός από τον διαδραστικό πίνακα(για παράδειγμα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς έχουν εξοπλιστεί όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες), διαθέτουν και διαδραστική ιστοσελίδα (www.internetschool.gr) e- learning με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο οι μαθητές και οι γονείς θα μπορούν να διαχειριστούν και από το σπίτι. Εκεί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακοινώνουν και να καταθέτουν εργασίες και οι μαθητές να βλέπουν ύλη από παλιά διαγωνίσματα. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν online βιβλιοθήκες, λευκώματα (κατά τα πρότυπα του facebook), αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Πλεονεκτήματα στη διδασκαλία

Ολοκληρώνοντας το μάθημα οι διαπιστώσεις που έγιναν είναι ότι οι μαθητές πρόσεχαν περισσότερο, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι έρευνες, είχαν διάθεση να προσπαθήσουν και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον πίνακα, ανά δύο ή ανά τρία μαζί, αυτόματα δημιουργούν ομάδα και προσπαθούν για το καλύτερο."
Αντίστοιχα παραδείγματα, όπως αναφέρει ο κ. Αβράαμ Τριανταφυλλίδης, σε μαθήματα όπως η Γλώσσα με την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών (concept map) που συνδέονται με την εποικοδομητική μάθηση και αποτελούν οπτική απεικόνιση εννοιών και λέξεων και η Γεωγραφία που έγινε μέσω του λογισμικού Google earth, που επιτρέπει την εικονική πλοήγηση των μαθητών σε οποιοδήποτε τόπο, αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του νέου τρόπου διδασκαλίας.
"Η χρήση κειμένου, εικόνων, κινούμενων εικόνων, ήχου, βίντεο, σίγουρα ενεργοποιεί τους μαθητές, τους ελκύει, με αποτέλεσμα την ενεργή συμμετοχή τους. Έδειξαν να ωφελούνται όλοι οι μαθητές ακόμα και αυτοί που σε άλλες συνθήκες συμμετείχαν ελάχιστα. Η εργασία αυτή δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας για τη χρήση του διαδραστικού πίνακα και πώς αυτός βοηθά τη μάθηση αλλά απλή παράθεση εμπειριών από τη χρήση του και η άποψη των εκπαιδευτικών που τον χρησιμοποίησαν. Το σίγουρο είναι ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο, οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν, βρήκαν κίνητρο, ενθουσιάστηκαν, ξεπέρασαν το φόβο του λάθους , εξοικειώθηκαν με τη χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας" αναφέρει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ