Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η China Town δεν απεργει ποτε


Μπορεί την Τετάρτη που μας πέρασε η χώρα να έβαλε λουκέτο, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπάρχει όμως μια συνοικία στη Θεσσαλονίκη, η China Town, που αν και ζει μια βαθιά κρίση, παρέμεινε ανοιχτή, γιατί όπως μας είπε και ένα Κινέζος μαγαζάτορας, «το ταξίδι στην Ελλάδα, δεν είναι μετ’ επιστροφής».

Ήρθαν για να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο και δεν εγκαταλείπουν το παιχνίδι. Θεωρούν τις απεργίες χάσιμο χρόνου, αλλά και χρημάτων, γι’ αυτό και την Τετάρτη παρέμειναν στα μαγαζάκια τους, ελπίζοντας πως οι χονδρέμποροι θα τους τιμήσουν. Η οικονομική κατάσταση στο δικό τους μαχαλά ακολουθεί καθοδική πορεία. «Μέρα με τη μέρα πάμε από το κακό στο χειρότερο», μας είπε χαρακτηριστικά η Ελίν Γκλι, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Αισώπου.
«Πλέον μόνο στα όνειρα μας βλέπουμε τους τζίρους που κάναμε πριν 3 χρόνια».
Παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, φαίνεται να μην είναι στα άμεσα σχέδια τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς όπως μας είπε και ο Τσάκι Λι, «το ταξίδι του στην Ελλάδα, δεν είναι μετ’ επιστροφής». Η κατάσταση στην Κίνα αυτή την περίοδο, είναι πολύ μίζερη. Και να επιστρέψουμε στα σπίτια μας θα είναι πισωγύρισμα, δεν αξίζει τον κόπο. Όσοι Κινέζοι πρόλαβαν να τα κονομήσουν, έφυγαν και τώρα ζούνε μια εύπορη ζωή στην Κίνα, κοντά στα παιδιά τους. Εμείς απλά μένουμε στην Ελλάδα και προσπαθούμε με όσες δυνάμεις ψυχικές και σωματικές μας έχουν απομείνει», πρόσθεσε ο Τσάκι Λι, που οι φίλοι τον φωνάζουν Σαγκάη, παρομοιάζοντας τον με το Σαγκάη της Κίνας που θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της χώρας. Σχολιάζοντας το παρατσούκλι του, υπογράμμισε πως θα ήθελε να παραμείνει απλά στο εμπόριο κι ας μην είναι κυρίαρχος.
Ο 30χρονος Αλέξι Τσιν, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικής ένδυσης στην οδό Σανταρόζα, φάνηκε να γνωρίζει τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Παπανδρέου και τα σχολίασε με το δικό του τρόπο. «Το ταμείο είναι μείον και ο Παπανδρέου σφίγγει τα λουριά για να ανακάμψει η οικονομία. Η Ελλάδα θα ζοριστεί πολύ και ήδη τα πρώτα σημάδια πτώσης έχουν φανεί». Παρόλα αυτά θεωρεί πως η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη σε 2-3 χρόνια. «Οι Έλληνες είναι λαός που πολεμά και θα καταφέρει να βγει από την κρίση». Όσον αφορά τις απεργίες όμως, τόνισε πως η αντίδραση σε τέτοιες εποχές δυσχεραίνει αντί να βοηθά την κατάσταση. «Πρέπει ο κόσμος να συσπειρωθεί και να πιαστεί χέρι- χέρι ο ένας με τον άλλο. Οι διαμάχες και οι κόντρες δεν οδηγούν πουθενά», κατέληξε.

Μια εξωτερική κινέζικη βιτρίνα

Η βόλτα στην China Town, μας έκανε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Μια συνοικία βουβή και ερειπωμένη. Τα καταστήματα άδεια. Πρόσωπα απεγνωσμένα κι απογοητευμένα. Η φτώχεια και η παρακμή είναι πλέον εμφανέστατη στις συνοικίες της Αισώπου, της Σανταρόζας και της Προμηθέως. Παρόλα αυτά οι Κινέζοι μαγαζάτορες προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, δηλώνοντας πως «μπόρα είναι θα περάσει».