Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

27 μεταναστες στο δρομο

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν τη Δευτέρα 1η Μαρτίου περίπου 27 μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης, καθώς το υπουργείο Υγείας που είχε δεσμευθεί πριν ακριβώς ένα μήνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του.

Την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων έχει η μη Κυβερνητική Οργάνωση “Κοινωνική Αλληλεγγύη”, η οποία αποφάσισε να κλείσει το Κέντρο την 1η Φεβρουαρίου, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το υπουργείο Υγείας, έδωσε παράταση ενός μήνα, τα χρήματα δε βρέθηκαν και η “Κοινωνική Αλληλεγγύη” αποφάσισε να σταματήσει από τη Δευτέρα την παροχή σίτισης και θέρμανσης. Οι μετανάστες καλούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο και να ψάξουν να εξασφαλίσουν στέγη, ενώ τους προσφέρονται 120 ευρώ κάθε μήνα στον καθένα για διάστημα τριών μηνών.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε πως πρέπει να πάψει να είναι θέμα φιλανθρωπίας και να λειτουργούν όλα κάτω υπό καθεστώς εκβιασμού. «Είναι αδιανόητο αυτά τα άτομα να μην έχουν που να ακουμπήσουν το κεφάλι τους. Αυτός ο ξενώνας έπρεπε να μην είναι όργανο μη κυβερνητικής οργάνωσης, αλλά να χρηματοδοτείται από το υπουργείο. Υποτίθεται πως θα δινόταν λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και τώρα βρισκόμαστε μπροστά από μια έξωση», επισήμανε. Ο κ. Μηταφίδης, πρότεινε να μπει καινούρια παράταση στο θέμα. «Αναδρομικά και ετεροχρονισμένα, στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριος Δεληγιάννης καλό θα ήταν να καταθέσει μια πρόταση, η οποία θα δώσει μια ευκαιρία επιβίωσης στο κέντρο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριος Δεληγιάννης, ανέφερε πως παρόλο που η αντιδημαρχία αποφάσισε στις 07.12.2009 τη διακοπή της σχετικής σύμβασης συνεργασίας της με το κέντρο, συνέχισε τη στήριξη των προσφύγων της Στέγης Προσφύγων με τη χορήγηση συσσιτίου και πετρελαίου θέρμανσης. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ενημερώσαμε το υπουργείο Υγείας με επιστολές μας και περιμένουμε ακόμη απάντηση». Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Δεληγιάννης, επεσήμανε και την ύπαρξη των δύο κέντρων φιλοξενίας στο Φοίνικα και στην Ξηροκρήνη. «Το πρόβλημα είναι οξυμένο στη στέγαση. Και να μεταφερθούν προσωρινά οι μισοί στην Ξηροκρήνη και οι μισοί στον Φοίνικα, πάλι δημιουργείται πρόβλημα, γιατί το κέντρο εξυπηρετεί και τη συνολική επιβίωση των μελών του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της, ζητάει να μην κλείσει ο ξενώνας, ούτε μόνιμα ούτε προσωρινά (όπως λέγεται από την κυβέρνηση για να ανανεωθεί ο πληθυσμός των προσφύγων). «Οι οικογένειες, που ζουν σήμερα σε αυτόν, να μείνουν όσο χρειάζεται για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και δικό τους σπίτι, με τη βοήθεια των αναγκαίων υποστηρικτικών δομών. Στα άδεια δωμάτια να εισαχθούν χωρίς καθυστέρηση όσες οικογένειες ή ανήλικοι έχουν ανάγκη στέγασης», υπογραμμίζει. Προτείνουν δε, όπως εξασφαλιστεί η λειτουργία του Κέντρου με δημόσια χρηματοδότηση, και να αναλάβει το υπουργείο Υγείας τη διαχείριση και τη διοίκησή του, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες των προσφύγων και πάντα κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2000 το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ως το μοναδικό Κέντρο Υποδοχής & Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στην Βόρεια Ελλάδα και φιλοξενεί περίπου 60 άτομα, σε κτίριο επί της οδού Σιατίστης 12 και Φιλίππου, Θεσσαλονίκη.